sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Ruusun sulle antaisin,


vaan mistä sen nyt saan?
Kun halla vei jo kukkaset ja lumi peitti maan.

Lumi on melkein kokonaan sulanut. Päivät ovat plussan puolella mutta yöllä voi olla vielä pakkasta.

Köynnösruusu flammentanz

Tänään huomasin, että yöpakkasista huolimatta köynnösruusuni on jo herännyt eloon. Se kasvaa aurinkoisella seinustalla. Tähän aikaan vuodesta tämä rouva ei hurmaa vielä kauneudellaan.

Elossa ollaan. Uudet lehdet ovat jo heränneet kevätauringossa. Kuva 15.3.2015.

Kesällä tässä on edustava ruusuköynnös. Kuva 15.3.2015.























Talveksi olen peitellyt köynnösruusun havuilla. Alussa minulla oli kaksi taimea, mutta toinen menehtyi heti ensimmäisenä talvena. Tämä oman kasvupaikkansa vallannut rouvaseni näyttää selvinneen hyvin taas menneestä talvikaudesta. Kukkiikohan se yhtä kauniisti tulevana kesänä kuin aikaisempina vuosina?



Punaiset kukat kukkivat heinäkuussa, tuoksu on hento. Vuosi vuodelta köynnösruusuni kukkii runsaammin. Ruusujen kasvatus vaatiikin pitkämielisyyttä. Minunkin ruusuni innostui kukkimaan kunnolla vasta kolmantena tai neljäntenä kesänä.

Kesää odotellessa tässä muistojen arkistosta kuvia köynnösruusustani:

Kesä 2010.

Kesällä 2012.
Köynnösruusun juurella kasvaa kaukasian maksaruoho. Tämä keltakukkainen maanpeitekasvi sopii mainiosti ruusun kaveriksi. Se varmistaa kosteuden juuristolle, estää rikkaruohojen kasvun ja sen keltainen kukinto korostaa vahvan punaista ruusunkukan väriä.

Köynnös oli täynnä nuppuja kesällä 2014.

Lähistöllä kasvaa paljon kurtturuusu-pensaita. Lapsena ruusunmarjoista tehtiin kutituspulveria. Tuoksuvista kukista olen tehnyt myös hajuvettä, eli liottanut kukan terälehtiä vedessä. Tämä monivuotinen pensas taitaa olla hyvin kestävä, ainakin siitä on iloa yllättävän pitkälle syksyyn.

Ruusunmarjat loppukesällä 2014.
Vajamme alla asuva Simo-siili käyttää ruusupenkkiäni omana alueenaan. Se oikaisee ruusupenkin läpi eikä välitä vaikka Kalle-kissa katselee paheksuvasti.

Simo-siili oikaisee ruusupenkin läpi kesällä 2013.

Kalle-kissa joutuu vahtimaan Simo-siilin touhuja - ja nyt vielä ollaan kissan vesikupilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti