perjantai 15. toukokuuta 2015

Katsele ja rauhoitu - kirsikankukkien aika on nyt.

Kirsikkapuu taustalla, Kalle-kissa edessä. Kuva kesältä 2014.

Luonto herää ja kasvu alkaa. Joka paikassa näkyy sateisten päivien jälkeen hentoa vihreää väriä puiden ja pensaiden lehdissä. Lupaus tulevasta. Tämä varhainen vaaleanvihreä aika hujahtaa nopeasti ohi. Nyt on hyvä aika tietoisesti katsella ympärilleen. Pysähdytään ja huomataan arjen kauniit pikkuasiat.

Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselemista

Nyt on myös kirsikankukkien aika. Olin ihastelemassa kirsikkapuiden kukkimista Helsingin Roihuvuoressa. Siellä on Suomen suurin kirsikkapuiden keskittymä; japanilaistyylisessä puutarhassa ja kirsikkapuistossa kasvaa yli 200 kirsikkapuuta. Kirsikkapuiden kukkien juhla, Hanami on Japanissa vuoden tärkein juhla.


Roihuvuoren Hanami-juhla 14.5.2015.


Roihuvuoren kirsikkapuut lienevät prunus sargentii eli rusokirsikka -lajia. Täysi kukinta kestää yleensä vain pari päivää.

Kirsikkapuita on lukuisia lajikkeita.

Imeläkirsikka, kirsikkaluumu, hapankirsikka, laakerikirsikka, vienokirsikka, pilvikirsikka, lamokirsikka, hietakirsikka, rusokirsikka, nukkakirsikka...

Rusokirsikat kukkivat nyt, mutta meidän oma kirsikkapuumme kukkii vasta myöhemmin. Koska se on istutettu jo aikoja ennen kuin minä aloin häärätä puutarhassa, en voi tietää tarkalleen mitä merkkiä herraseni voisi olla. Veikkaan kuitenkin lajia: hapankirsikka. (Suomessa menestyvät kirsikkapuut ovat hapankirsikoita.) Marjan maku on kuitenkin melko makea. Kirsikka on luumarja.

Tässä kuvassa kotoinen kaverimme on kasvattanut kukkanuput valmiusasemiin. Riippuen tulevista lämpötiloista arvelisin, että kukinta osuu varmaankin toukokuun lopulle.
Oma kirsikkapuuni 14.5.2015.


Kohta meilläkin on oma Hanamimme, tosin valkoisin kukin. Aikaisempien vuosien kirsikankukkien loistoa ja kirsikkasatoa olenkin jo esitellyt blogissani aikaisemmin: Juurrutusta helmikuussa - kirsikankukkia odotellessa.

Valkoinen kukkija keväällä 2014.



Kauniit asiat kestävät joskus vain hetken. Otetaan hetkestä kiinni ja osataan nauttia kauneudesta. Nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti